Meglepő tények az orosz nyelvről

2017-10-31

Az orosz nyelv egyre felkapottabb nálunk, mondhatnánk, másodvirágzását éli. Hiszen míg pár évtizede minden nyelvtanulót kötelező jelleggel üldöztek vele, addig ma már szabadon választható nyelv, amely, ha többet halljuk, akár szép csengésűnek is tűnhet.

Ha kacérkodsz az orosztanulás gondolatával, ismerkedj meg kicsit az orosszal! Itt van róla pár érdekesség.


Meglepő tények az orosz nyelvről1. Tudtad, hogy az orosz a világ hetedik legtöbbet beszélt nyelve? Nyolc országban hivatalos nyelv, további tízben pedig erőteljes a jelenléte.

2. Honnan származik az orosz nyelv? Két szerzetestől, akik a IX. században indultak útnak Bizáncból, hogy a barbár földekre is elvigyék az evangélium üzenetét. Cirill és Metód azonban a megérkezéskor rájöttek, hogy nincs is olyan ABC a kezükben, amivel az ott élő népek számára is leírhatnák a példabeszédeket. Így született meg a cirill betűs írás, amely az ószláv nyelv alapjainak lefektetésében is segítségükre volt.

3. A cirill ABC 34 betűből áll, azon belül 21 mássalhangzóból és 11 magánhangzóból, valamint két hang nélküli betűből (“ъ” kétféleképpen ejtve). Nem nevezhetjük bonyolult ABC-nek, viszont az eltérő írásmód miatt kicsit több idő megtanulni, mint egy átlagos latin ABC-t.

4. A „birtokolni” ige nem létezik az oroszban. Jobban mondva, létezik, de szinte senki sem használja. A birtoklást körmönfontabb módon fejezik ki: nem azt mondják, „nekem van egy autóm”, hanem azt, „az autó az enyém”.

5. Az orosz nyelvben a hangsúlyozásnak sajnos nincsenek egyértelmű szabályai, ezért is tartják sokan az egyik legnehezebb nyelvnek. Egy adott szó hangsúlyozása annak függvényében is változik, hogy például egyes vagy többes számban áll-e.

6. Tudtad, hogy az orosz nyelvben rengeteg a francia jövevényszó? Ennek földrajzi magyarázatát nem igazán találjuk, hiszen a két országra a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy közel lennének egymáshoz. Az viszont történelmi tény, hogy I. Miklós cár felbukkanásáig az orosz arisztokrácia fő nyelve a francia volt! Az orosz nemesség rajongott a francia kultúráért és irodalomért és még a gyerekeik mellé is francia anyanyelvű tanítókat fogadtak.

7. Nos, az orosz, mint említettük, nem éppen könnyű nyelv; az egyik legbonyolultabb nyelvtörője pedig egyenesen elkeserítő… “Dva shshenka shsheke k shsheke schiplyut schetku v ugolke”, latin betűkre átírva. Jelentése nagyjából annyi, hogy „két kis kutyakölyök seprűt rágcsál a sarokban”. „cs” és a „k” hangok kiejtésére hajaz.

8. A leggyakoribb orosz nevek: “Aleksandr”, “Andrey”, “Vladislav”, “Dmítriy”, “Iván”, “Ilia” vagy “Nikita” a fiúknak. Női nevek között az “Anya”, “Alena”, “Dasha”, “Ekaterina”, “Irina” vagy “Katya” fordul elő leggyakrabban.

Téged is utolért az orosz-mánia? Gyere, nálunk felkészült orosztanárok várnak!

Orosz tanulás blog

Orosz nyelvtanulás

2018-09-20

Ebben a bejegyzésben orosz nyelvtanulási segédleteket mutatunk.

Orosz kifejezések - Egészség

2018-08-27

Orosz kifejezésgyűjtemény az egészséggel kapcsolatban.

Névmások az orosz nyelvben II.

2018-07-06

Ebben a bejegyzésünkben az orosz birtosok névmásról és annak ragozásáról lesz szó.